Bezmäsité jedlá

Pohánkový šalát s grilovanou zeleninou

_DSC0133novy web

Teplý pohánkový šalát chutí výborne najmä na jeseň a v zime. Aj v studenom období je totiž dôležité udržiavať sa v zdraví. Dostupnosť čerstvých surovín je náročnejšia, no možností je stále dosť. Tak trochu zabudnutá sláva pohánky sa začína znovu objavovať vďaka jej skvelým nutričným hodnotám. Obsahuje pomerne vysoké percento bielkovín s vyváženým obsahom aminokyselín. Nachádza sa v nej tiež rutín (vitamín P), ktorý chráni cievy a preto jej pravidelná konzumácia vedie k spevneniu cievneho systému. Je využiteľná na teplú aj studenú prípravu, na sladko aj na sladko, na varenie aj pečenie.

Pohánkový šalát s grilovanou zeleninou

Počet porcií: 2 porcie Čas prípravy: 1 hodina máčanie pohánky, 20 minút píprava šalátu Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 1 hrnček nelúpanej bio pohanky
  • 1 cuketu
  • 1 červenú papriku
  • 1 biele prírodné tofu
  • 100g gorgonzoly
  • 2 hrste nasekanej petržlenovej vňate
  • 3PL olivového oleja
  • Soľ, Korenie, Chilli korenie

Postup prípravy

  1. Pohánku namočíme do vody na 1 hodinu.
  2. Zatiaľ si nakrájame cuketu a červenú papriku na drobné kocky.  Na  2PL ich orestujeme do zozlátnutia. Osolíme, okoreníme a odstavíme nabok. Nakrájame si tofu tiež na kocky a orestujeme ho na 1PL olivového oleja. Osolíme a necháme stranou.

  3. Pohánku si uvaríme podľa návodu v 2 hrnčekoch osolenej vody.  Po uvarení ju necháme mierne vychladnúť a pridáme k nej opečenú cuketu, papriku, tofu a nakrájanú petržlenovú vňať. Jemne premiešame, osolíme, okoreníme podľa potreby.

  4. Šalát na záver posypeme odtrhnutými kúskami gorgonzoly a polejeme troškou olivového oleja. 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár