Bezmäsité jedlá

Pohánkový šalát s pečenou mrkvou a granátovým jablkom

20171011-181754-novy-web

Je moja psia blogerska povinnosť primäť Vás k tomu, aby ste si pripravili tento zdravý pohánkový šalát. Sladká pečená mrkva, k tomu jemná krémová pohánka, kopec zeleného, zálievka z granátového jablka a k tomu pre nevegánov kozi syr. Pohánka je pre mňa - človeka, ktorý dostal do vienka problémy s krčovými žilami, zázračná potravina!

Čo robí pohánku zázračnou je vysoký obsah rutínu, ktorý sa vo veľkej miere podieľa na zvyšovaní pružnosti ciev. Ten sa nachádza aj v šupkách, ktoré sa používajú na prípravu čaju, odvarov, alebo ako náplň do vankúšov. Pohánka čistí krv a podporuje funkciu obličiek. Okrem toho reguluje zrážanlivosť krvi, znižuje cholesterol a celkovo posilňuje imunitný systém. Minimálne dvakrát týždenne by ju mali jesť ľudia, ktorí trpia na hemoroidy.

 

Pohánkový šalát s pečenou mrkvou a granátovým jablkom

Počet porcií: 2 porcie Čas prípravy: 10 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 3 stredne veľké mrkvy 
  • 1 hrnček surovej pohánky
  • 1 malé klasické jablko (šťavnaté a sladké, napr. odroda Gala)
  • poriadna hrsť zelených listov (špenát, rukola, vňať z petržlenu)
  • soľ, korenie podľa potreby
  • kúsok kozieho syra na posypanie pre nevegánov
  • 1PL olivový olej
  • Na zálievku:
  • 1 granátové jablko
  • 1PL balzamikový ocot
  • 1 ČL medu / kokosového cukru pre vegánov
  • soľ a korenie podľa potreby
  • 1/2 ČL sušeného majoránu
  • 3PL olivový olej

Postup prípravy

  1. V mierne osolenej bvode si uvaríme pohánku. Ja ju varím tak, že ju poriadne prepláchnem, vložím do vody, nechám zovrieť. Vrieť ju nechám 4 minúty. Odstavím a zakryjem.

  2. Mrkvy si ošúpeme a nakrájame na hranolčeky. Panvicu si rozohrejeme, pridáme olivový olej, mrkvy a pečieme asi 15 minút do zhnednutia. Podliala som ich ku koncu, aby boli mäkšie. Pridala som na konci na kocky nakrájané jablké. Voda sa krásne vyparila, mrkvičky zmäkli a jablká boli akurát. 

  3. Zálievku si pripravíme tak, že vytlačíme šťavu z granátového, guľôčky z granátového jablka, pridáme všetky ostatné ingrediencie na zálievku a dobre premiešame. 

  4. Do panvice, kde sa pripravovali mrkvy pridáme pohánku, primiešame umyté a nasekané zelené listy a celé to zalejeme pripravenou zálievkou. Poriadne premiešame. Pokiaľ je potrebné, dosolíme. Pre vegánov je jedlo hotové. My ostatní si ešte na šalát nadrvíme kozí syr! To je dobrota!

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?