Používate ich? Chia, goji, kokosový olej

goji

Chia semená obsahujú veľké množstvo ľahko využiteľného vápnika, podporujú srdcovú činnosť a koncentráciu. Goji je obrovským zdrojom vitamínu C, až 500-krát väčším ako pomaranč. Zároveň má vysoký obsah aminokyselín. Kokosový olej disponuje antivírusovými a antibakteriálnymi vlastnosťami.

CHIA SEMENÁ

Chia semená (šalvia hispánska) sú čoraz viac skloňované v slovníku zdravo žijúcich ľudí. Malé čierne guľôčky podobné maku majú skvelú pohlcovaciu schopnosť - dokážu nasať až deväťnásobne väčšie množstvo tekutiny, ako je ich hmotnosť a vytvoriť tak úžasnú gélovú konzistenciu. Práve táto vlastnosť je ich obrovským benefitom. S radosťou ju využívajú športovci, ktorí potrebujú zvládnuť intenzívne tréningy a nezostať pri nich dehydrovaní. Gélová konzistencia zabezpečí postupné uvoľňovanie vody a sacharidov do organizmu, čím dochádza k rozumnému hospodáreniu s energiou.

Prečo zaradiť chia do jedálnička?

Chia semienka vďaka vysokému obsahu omega-3 mastných kyselínpodporujú srdcovú činnosť a tiež koncentráciu. Obsahujú päťnásobne viac vápnika v porovnaní s mliekom! Navyše vápnik z chia semienok je ľahšie využiteľný v tele ako vápnik z mlieka vďaka prítomnosti bóru, ktorý sa správa ako katalyzátor pri jeho metabolizme a tak napomáha správnemu spracovaniu.

Využitie v kuchyni

Využitie v kuchyni je veľmi variabilné. Dajú sa konzumovať surové, namočiť do vody, mlieka, mliečnych alternatív či čerstvých štiav a vyrobiť si skvelý puding. Je možné ich pomlieť do jogurtov či smoothies, pridávať do pečenia, či posypať nimi akékoľvek jedlo. Denná dávka čistých semienok by nemala prekročiť 15 g, čo je asi 1 polievková lyžica.

GOJI

Goji alebo kustovnica čínska sa považuje za jeden z najvýživnejších plodovnašej planéty. Rastie ako ker s fialkovými kvetmi. Plody majú červenkastú farbu s chuťou medzi brusnicou a šípkou.

To najlepšie z goji

Plody kustovnice čínskej obsahujú veľké množstvo aminokyselín, až 18 druhov. Je v nich zastúpených všetkých 8 najdôležitejších aminokyselín.

Ďalšie prvenstvo z hľadiska rastlinných plodov im patrí za obsah karotenoidov. Beta-karoténu má tento chutný plod viac ako mrkva, dokonca najviac zo všetkých známych rastlín. Obsahuje až 500-krát viac vitamínu C ako pomaranč. Goji je mimoriadne silným pomocníkom v boji proti chorobám. Dokáže rýchlo aktivovať proteíny v imunitnom systéme a antioxidačné zložky, ktoré chránia telo pred poškodením voľnými radikálmi.

Využitie v kuchyni

Goji sa dá konzumovať na rôzne spôsoby. Plody je možné vo forme prášku pridávať do nápojov, môžu sa namočiť do vody a pridať do cereálnych raňajok. Rozmixované sa hodia do rôznych krémov ako súčasť dezertov alebo sa dá nimi ozdobiť akýkoľvek dezert. Neodporúča sa ich kombinovať s mliečnymi výrobkami, pretože táto kombinácia môže mať diuretické (močopudné) účinky. Tiež nie je vhodné konzumovať goji počas zvýšenej teploty, pretože môžu byť živnou pôdou pre baktérie a vírusy. Odporúčaná denná dávka Goji je pre dieťa aj dospelého rovnaká, 30 plodov.

KOKOSOVÝ OLEJ

Kokosový olej je vhodné zaradiť ako každodennú súčasť zdravého životného štýlu, na vnútorné aj vonkajšie použitie. Napriek tomu, že kokosový olej je tvorený z nasýtených tukov (92 %), má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu a zrýchlenie metabolizmu. Až  81 % z celkového množstva tvoria nasýtené kyseliny so stredne dlhým reťazcom. Kokosový olej je ľahko stráviteľný a predstavuje pre organizmus okamžitý zdroj energie.

Panenský kokosový olej v bio kvalite (100 %) je vhodný na konzumáciu bez tepelnej úpravy. Odborníci, ktorí sa venujú štúdiu účinkov kokosového oleja, odporúčajú 3 polievkové lyžice kokosového oleja denne.

Najdôležitejšie vlastnosti kokosového oleja

Z hľadiska výživy patrí k najvýznamnejším vlastnostiam vysoký obsahkyseliny laurovej (polovica z celkového obsahu kyselín). Obsahuje ju aj materské mlieko. Vďaka nej sú dojčatá chránené proti vírusom a infekciám. Kyselina laurová sa v tele metabolizuje na látku monolaurín, ktorá dokáže narušiť a zničiť vírusy, baktérie, huby a ďalšie mikroorganizmy. Olej obsahuje 7 % kyseliny kaprylovej, ktorá podporuje antivírusovú a antimikrobiálnu aktivitu tela.

Využitie

Je mimoriadne rozšírený v kozmetickom priemysle. V starostlivosti o pokožku plne nahradí bežné telové mlieka, jeho ukľudňujúce účinky pomáhajú aj spálenej pokožke. Poslúži ako balzam na popraskané pery, či vysušené ruky, je skvelým pomocníkom pri hojení rán a ekzémov. Mimoriadne obľúbené je jeho používanie vo vlasovej kozmetike. Vlasom vo forme zábalu dodá lesk, vitalitu, odstraňuje lupiny a pôsobí preventívne na rozštiepené končeky.

Praktické rady

Zalepila sa Vášmu dieťatku žuvačka do vlasov? Žiaden problém. Potrite miesto, kde je prilepená kokosovým olejom a masírujte približne 5 minút. Ľahko sa jej zbavíte. Kokosový olej je vhodným pomocníkom aj pri odstránení vší.

Sledujte Zdravie na tanieri

MÁTE OTÁZKY?

Napíšte komentár