Bezmäsité jedlá

Pšeno s grilovanou baby zeleninou

20170522_125803_novy web

Nezvyknete jedávať pšeno? Hm... mali by ste, aspoň raz za čas! Pšeno je dobre stráviteľné, výživné, chutné a sýte, vhodné aj pre nceliatikov, pretože neobsahuje lepok. Nutričnou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám. Je Nenáročné na prípravu.

Ak skonzumujeme 100 gramov pšena, predstavuje to energiu v hodnote približne 1 500 kJ. Okrem toho telu dodáme asi 72 gramov sacharidov, 11 gramov bielkovín a okolo 4 gramy tukov. Pri takomto množstve pšena dodáme svojmu telu až skoro 9 gramov vlákniny! Glykemický index je na úrovni GI 55 až 60. Povážte, aj pri diéte sa oplatí zaradiť ho do svojho jedálnička. 

Ja som pripravila úplne jednoduchý recept, kde som pšeno skombinovala s grilovanou zeleninou a bylinkami. Síce jednoduché a rýchle, ale vskutku výživné a nízkokalorické zdravé jedlo.

Pšeno s grilovanou baby zeleninou

Počet porcií: 2 porcie Čas prípravy: 20 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 1/2 hrnčeka pšena
  • 6 baby baklažánov
  • 8 baby cuketiek
  • 6 cherry paradajok
  • kúsok fety na posypanie
  • hrsť baby špenátu
  • 2PL vhodného olivového oleja
  • Na zálievku:
  • 4PL kvalitného panenského olivového oleja
  • 2PL vody
  • 1ČL sušenej bazalky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2ČL kokosového cukru
  • 1ČL balzamikovej glazúry
  • štipka soli, korenia a chilli korenia

Postup prípravy

  1. Uvaríme si pšeno podľa návodu.

  2. Zeleninu dobre umyjeme. Cuketky si prekrojíme na polovicu, baklažániky 1ks/ na 3 kolieska, cherry paradajky na polovicu.

  3. Najprv si na rozpálenej panvici rozohrejeme olej, poukladáme baklažány a z každej strany opečieme 2 minúty. Vyberieme baklažány, vložíme cukety - tie opekáme asi 1 minútu z každej strany, aby ostali chrumkavé. Upečené cukety pridáme na tanier k baklažánom, pridáme aj nakrájané paradajky, uvarené pšeno, baby špenát s rozdrobenú fetu. 

  4. Zálievku si pripravíme zmiešaním všetkých surovín a vylejeme ju na hotový pokrm. Skvelý obed!

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár