Masité jedlá

Pšenový pilaf s tekvicou a špenátom

W1048-20161005-130113-web

Pilaf je výborný nápad na rýchly a zdravý obed. Môžeme to prirovnať k rizotu, ale ryža by mala ostať sypkejšou. Pilaf je jedlo východnej kuchne – pôvod slova sa spája s Indiou a Perziou, odkial sa rozšíril po celej Ázii.

Ja som pilaf trošku pozmenila, namiesto ryže som použila pšeno. Základom je ale jedlo dobre vyvážene ochutiť korením a bylinkami. 

Pilaf si môžete pripraviť zeleninový, hríbový, ovocný, s rybou alebo mäsom. Môžete skúsiť použiť aj jačmenné krúpy, kuskus, quinou, bulgur namiesto ryže. Napriek jednoduchosti ingrediencií, výsledok je neuveriteľne chutný.

Pšenový pilaf s tekvicou a špenátom

Počet porcií: 4 porcie Čas prípravy: 45 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 1/2 stredne veľkej tekvice Hokkaido
  • 4ks kuracích pŕs
  • 1 hrnček pšena
  • 2 poriadne hrste čerstvých špenátových listov
  • 2PL maslo Ghee
  • 1ČL kurkumy
  • 1/2 ČL mletej rasce
  • 1/2 ČL červenej mletej papriky 
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1ČL medu (alebo iného sladidla)
  • soľ a korenie podľa potreby

Postup prípravy

  1. Tekvicu si ošúpeme a nakrájame na kocky a vložíme do misy. Osolíme, okoreníme, pridáme 1PL roztopeného masla Ghee a poriadne ju premiešame. Vysypeme na plech na pečenie a pečieme ju 20 minút na 180st. 
  2. Kým sa pečie tekvica, uvaríme si pšeno v pomere 2:1 - pšeno:voda. Vodu samozrejme osolíme. Pšeno sa varí, kým absorbuje vodu (okolo 15 minút).

  3. Kuracie prsia si nakrájame na kocky, vložíme do misy, osolíme, okoreníme, pridáme strúčik roztlačeného cesnaku a kurkumu, rascu a červenú papriku, med, roztopené maslo Ghee, poriadne premiešame a necháme ich aspoň 15 minút marinovať. 

  4. V poriadne rozohriatej veľkej panvici (kľudne aj wok) opekáme kuracie prsia asi 5-7 minút, k záveru ich podlejeme 1dcl vody, pozor, bude prskať... do panvice ku prsiam pridáme pšeno, upečenú tekvicu a úplne na záver do pilafu vložíme čerstvé špenátové listy. Tie zvädnú a jedlo bude presne také, ako má byť. Pred podávaním jedlo posypeme ľubovoľnými bylinkami, podľa vašej zásoby, či chuti. Dobrú chuť.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár