Bezmäsité jedlá

Quinoa na spôsob rizota s bryndzou

20191009-115414-novy-web

Klasická zdravá rýchlovka. Quinoa poslúži rovnako ako ryža, no jej oriešková chuť a vôňa dodajú jedlu jemne exotický charakter.

Na prípravu tohto zdravého obedu nebolo veľa času  a tak som použila mrazenú zeleninovú zmes, čo je najmä v zimných mesiacoch skvelá náhrada čerstvej zeleniny. Bylinky dodali jedlu potrebné chute. Toto zdravé jedlo som ešte zvýraznila prenikavou chuťou domácej ovčej bryndze, ktorú som použila na posypanie namiesto slaného syra.

Predstavte si, že v 100g quinoi sa nachádza 14-18 g bielkovín. Celkom dosť na obilninu, čo? Nechýba jej ani vláknina 7g na 100g porciu. Obsahuje aj vápnik, horčík, zinok, draslík, B vitamíny, vitamín E, esenciálne mastné kyseliny.

Quinoa na spôsob rizota s bryndzou

Počet porcií: 4 porcie Čas prípravy: 15 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 150g quinoi (v surovom stave)
  • 250g mrazenej zeleninovej zmesi "Seasonal mixed vegetables" od Gourmet (má ju Lidl)
  • 2 klasy jarnej cibuľky
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • 1PL masla Ghee
  • 1 menšia cuketa
  • soľ, korenie, majorán, kôpor a bylinky podľa chuťových preferencií
  • 50g poctivej ovčej bryndze
  •  

Postup prípravy

  1. Quinou si uvaríme podľa návodu. 
  2. Cibuľu si nakrájame nadrobno, cuketu na kocky. Cibuľu pridáme do väčšej panvice ku maslu Ghee a restujeme na strednom ohreve. Pridáme roztlačený cesnak. Restujeme asi 3 minúty, tak, aby sa cuketka mierne opiekla.  Pridáme mrazenú zeleninovú zmes, podlejeme 1dcl vody, prikryjeme a restujeme asi 3 minúty. Osolíme, okoreníme, pridáme bylinky, quinou a premiešame.

  3. Pri servírovaní posypeme bryndzou. Podávať múžete aj so šalátom. Výýýborné.

Quinou robievam nasladko aj naslano. Dosť často. Zíde sa nový recept. My ju máme najradšej so sušenými paradajkami, kuracím mäskom a špenátom. Vyskúšam aj tento zeleninový pokus. Ďakujem

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár