RAW sladkosti

RAW "Lamingtons" alebo kokosové ježe

20191219_101159_novy web

Musím priznať, že kokosové ježe sú jedným z koláčov, ktorým neodolám. Od detstva patrili k mojim najobľúbenejším. Čím viac boli odležané a cesto navlhnuté od čokolády, tým viac mi chutili. Pokúsila som sa o imitáciu v RAW verzii, samozrejme chuť nie je úplne totožná, ale hodne som sa jej priblížila. Vynikajúci RAW koláčik je doplnený jahodovým chia džemom. 

Pôvodný recept vznikol v letnom sídle lorda Lamingtona, guvernéra štátu Queensland v Austrálii. Jedna historka tvrdí, že lord mal nečakanú návštevu, a tak jeho kuchár narýchlo nakrájal mäkkú francúzsku piškótu z predošlého dňa, ponamáčal kúsky v čokoláde a obalil ich kokosom. Iná historka zasa tvrdí, že sa to stalo náhodou. Tomu istému kuchárov vraj nechtiac padol kúsok piškóty do čokolády, neskôr pridal strúhaný kokos. 

Nuž nech je história vzniku aká chce, koláčik máme veľmi radi a ja verím, že vám zachutí aj jeho RAW napodobenina.

RAW "Lamingtons" alebo kokosové ježe

Počet porcií: 12 štvorčekov  Čas prípravy: 15 minút + 30 minút prvé mrazenie + 15 minút druhé chladenie Náročnosť: 3 (zo 4)

Ingrediencie

  • Na "cesto":
  • 120g vlašské orechy
  • 120g mandle
  • 50g kokosu
  • 100ml kokosová smotana
  • 40g kokosového sirupu
  • Kakaová poleva:
  • 20g kakao
  • 60g kokosová smotana
  • 30g kokosový olej
  • 30g kokosový sirup
  • Na obaľovanie:
  • strúhaný kokos podľa potreby
  • Na chia džem:
  • 15 ks stredne veľkých mrazených jahôd
  • 2ČL chia semienok
  • 1PL kokosového cukru

Postup prípravy

  1. Mandle rozomelieme na múku. Vlašské orechy nasekáme v mixéri na čo najdrobnejšie kúsky. Pridáme do mixéru rozomleté mandle so všetkými ostatnými ingredienciami. Rozmixujeme na kompaktnú zmes lepivú zmes.

  2.  

    Zmes rozdelíme na dve časti. Do dvoch nádob s rovným dnom a vyššími okrajmi natlačíme zmes a dáme na 30 minút do mrazničky.

  3. Zatiaľ si pripravíme chia džem. Jahody dáme zohriať so malého kastrola, kým sa rozmrazia a zmäknú. Vidličkou ich popučíme a pridáme k nim kokosový cukor a chia semienka. Necháme aspoň 20 minút semienka absorbovať tekutinu. Ponorným mixérom zmes rozmixujeme na rôsolovitú konzistenciu.

  4. Kakaovú polevu si pripravíme ohriatim všetkých ingrediencií. 

  5. Stuhnuté "cesto" si vyberieme z mrazničky. Ostrým nožom nakrájame štvorčeky, ktoré máčame v čokoláde a obalené ich položíme na mriežku. Postup opakujeme, kým obalíme všetky štvorčeky. Posypeme ich kokososom. Takto ich vložíme do chladničky na 15 minút. 

  6. Po stuhnutí kakaovej polevy vždy dva štvorčeky spájame jahodovým chia džemom. Dobrú chuť!

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?