Bezmäsité jedlá

Riasa Wakame s tofu a sezamom

20200507_180708_novy web

Som veľkým milovníkom morských rias. Vždy, keď som v ázijskej reštaurácii a vidúm jedlo s morskými riasami, objednám si ho. Tentokrát som sa odhodlala zásobiť sa riasami aj doma a postupne sa pustiť do skúšania receptov z nich. Ako prvú som vyskúšala riasu Wakame, ktorú zbožňujem asi najciac. Úplne najviac mi chutí v kokosovej kari polievke, ale ja som tentokrát polievku robiť nechcela, chcela som si vyskúšať riasu Wakame ako prílohu. Poriadne ochutenú, intenzívnu, typicky mazľavú aj chrumkavú v kombinácii s opraženým sezamom na jemne pikantný spôsob, tak ju mám najradšej. Tak som to vyskúšala, vychytala muchy a už viem, ako na to! 

Inak vedeli ste, že morské riasy všeobecne môžeme vnímať ako druh zeleniny. Lenže na rozdiel od tej pozemskej obsahujú extrémne množstvo minerálnych látok, ďalej potom aj vitamínov a dobre stráviteľných a spracovateľných bielkovín.

Wakame - morská riasa pre začiatočníkov

Nie každému vyhovuje typická „rybia“ pachuť, ktorú morské riasy jednoducho majú. Wakame je jedna z mála, ktorá má veľmi neutrálnu chuť a takú tú typicky morskú v nej neucítite. Wakame čiže Undaria pinnatifida je druh morskej riasy, ktorá rastie okolo japonského ostrova Hokkaidó, ale jej obrovské porasty sú k nájdeniu tiež pri pobreží Kalifornie alebo Nového Zélandu. Keďže je to rastlina veľmi invazívna, väčšinou sú snahy takéto porasty zlikvidovať skôr, než sa rozšíria. Má jednu veľmi dobrú vlastnosť - tam, kde je more znečistené, prestáva rásť, takže do seba nikdy neabsorbuje prípadné škodlivé látky. Iba zdraviu prospešné minerály. Z toho najdôležitejšieho, čo riasa wakame obsahuje sú:

  • Vápnik, jód, železo, draslík, fosfor

  • Vitamíny A, C, tiamín (B1) a niacín (B3)

  • Bielkoviny, vlákninu

  • Omega 3 mastné kyseliny

  • Fukoxanthin - farbivo, ktoré podporuje spaľovanie tukov

  • Eikosapentaenová kyselina - EPA - znižuje hladinu cholesterolu

Toto extrémne bohaté zloženie vedie k tomu, že riasy wakame majú vynikajúce účinky na naše zdravie. A to predovšetkým pri prevencii rakoviny, čistia krvný obeh, pomáhajú znižovať tlak, tuk aj hladinu cholesterolu, májú pozitívne účinky na ženské reprodukčné orgány, pomáhajú na úpravu cyklu, ale aj regeneráciu po pôrode. 

...ale opatrne

Riasa wakame je v orientálnej medicíne tradičným jedlom tehotných a dojčiacich žien, ako kvôli svojmu zloženiu, tak pre svoj symbolický význam šťastia pre novorodencov. Ovšem sa hovorí, že kultúry, ktorých sú morské riasy bežnou súčasťou stravovania, majú za generácie a generácie vyvinuté tráviace enzýmy mierne inak, než napríklad my, Európania. V našom prostredí sa morské riasy nikdy bežne nevyskytovali a súčasťou našich jedálničkov sú veľmi krátku dobu. A tak, aj napriek pozitívnym účinkom na tráviaci trakt, by sme ich nemali konzumovať vo veľkom. Stačí častejšie a po malých dávkach, nech má telo dostatok prostriedkov na to, využiť z morských rias všetko to dobré, čo nám môžu dať.

Ako sa wakame pripravuje?

Riasu wakame môžeme konzumovať surovú, čo je asi najznámejší prípad. Do šalátu pripravíme riasu tak, že ju necháme cca 10 minút namočenú v teplej vode, tú potom zlejeme, a riasu zalejeme vodou vriacou. Necháme pár minút, a riasu môžeme podávať (dochucujeme sójovou omáčkou, ryžovým octom, sezamom, chilli a soľou. Ale samozrejme podľa chuti čímkoľvek iným!).

Ak riasu wakame varíme, používame ju predovšetkým ako korenie - na zvýraznenie chuti niektorých jedál. Môžeme ju variť napríklad so strukovinami, u nich skracuje dobu prípravy, pretože látky v nej obsiahnuté narušujú štruktúru ich šupky. Zároveň sú tak potom strukoviny stráviteľnejšie. Môžeme ju pridať aj do rôznych polievok alebo omáčok, vždy je ju ale treba vopred namočiť (a vodu z nej pokojne do varených jedál použiť).

Riasa Wakame s tofu a sezamom

Počet porcií: 2 porcie Čas prípravy: 20 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 25g sušených rias Wakame
  • 1PL trstinového nerafinovaného cukru
  • 3PL sójovej omáčky
  • 3PL ryžového octu
  • 1PL nasekanej čerstvej čili papričky
  • 3ks červenej reďkovky
  • Na tofu:
  • 1 balenie prírodného tofu
  • 2PL sójovej omáčky
  • 1PL sezamového
  • 1ČL trstinového nerafinovaného cukru
  • 1PL sezamu

Postup prípravy

  1. Wakame si namočíme vopred vo vlažnej vode na 10 minút.  Tofu nakrájame na kocky. Sezam si opečieme nasucho na panvici a nasypeme do misky, dáme stranou.

  2. Zatiaľ si pripravíme 2 marinády zvlášť v miskách. 1. marinádu na wakame - z cukru, sójovej omáčky, ryžového octu, nasekanej čili papričky a červenej reďkovky nakrájanej na tenké plátky. Všetko spolu miešame, až kým sa cukor úplne rozpustí. 2. marináda bude na tofu -  z cukru, sezamového oleja a sójovej omáčky. Všetko spolu miešame, až kým sa cukor úplne rozpustí. Tofu nakrájané na kocky už môžeme vložiť do marinády.

  3. Po uplynutí 10 minútového namáčania riasy zlejeme a pokiaľ obsahujú aj tvrdú strednú časť, nie iba listy, strednú časť odstránime. Ja ju obstrihávam nožnicami. Takto pripravené riasy bez strednej tvrdej časti vložíme na 1 minútu do horúcej vody, nech sa chvíľku obvaria. Po minúte ich zlejeme a vložíme do marinády. Poriadne premiešame a riasy sú pripravené na podávanie. 

  4. Pripravíme si panvicu, rozohrejeme ju a opekáme v nej tofu - trvá to krátko, lebo bude kvôli cukru rýchlo karamelizovať. Na taniere naberieme wakame, pridáme tofu a jedlo posypeme opraženým sezamom. 

  5. TIP: môjmu manželovi som k tomu uvarila aj soba nudle. Bolo to spolu fantastické!

Vyskúšala som, výborné! Ukladám a rada sa k receptu vrátim. Vďaka za inšpiráciu. Testujem ďalšie vaše recepty. Zatiaľ všetky na 1. Mirka z Košíc.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár