Bezmäsité jedlá

Romanesco s chilli jogurtom

20150209_132657_novy web

Je podobný karfiolu, občas sa mu hovorí rímsky alebo vežatý karfiol. S brokolicou má zase podobné svetlozelené sfarbenie. Vzhľadovo je však iný, a to veľmi netypický – z dužinatého kvetenstva mu s takmer strojovou pravidelnosťou vyrastajú typické vežovité parôžky. Všetky tri - brokolica, karfiol i romanesco, boli vyšľachtené z jednej a tej istej rastliny – divokej kapusty obyčajnej.

100 gramov romanesca obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C, ktorý pomáha zvyšovať odolnosť organizmu. Ďalšou prospešnou látkou je kyselina listová, ktorá pomáha pri tvorbe krvi. Nechýba v ňom vláknina, omega 3 mastné kyseliny, antioxidanty, draslík a mnoho ďalšieho. Romanesco je ľahko stráviteľná zelenina s malým množstvom kalórií, a preto sa výborne hodí do šalátov a pre tých, ktorí pracujú na svojej figúre. Studená úprava romanesca nie je príliš známa, prinášame vám teda netradičné tipy na spracovanie a šalátové recepty z romanesca, ktoré spestria váš jedálniček a dodajú zdraviu prospešné látky.

Romanesco s chilli jogurtom

Počet porcií: 2 porcie Čas prípravy: 30 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 1 hlávka zeleného karfiolu Romanesco
  • 1/2 ČL himalájskej soli
  • 2PL sezamových semiačok
  • 2PL strúhaného parmezánu
  • Na chilli jogurt:
  • 150g biely jogurt 
  • 1PL syru Ricotta
  • 2ks sušenej paradajky
  • 1cm kúsok červenej čerstvej chilli papričky
  • štipka soli
  • pár horčičných semienok
  • 1/2 ČL brezového cukru

Postup prípravy

  1. Karfiol umyjeme, rozdelíme na ružičky a naparíme v parnom hrnci asi na 20 minút.

  2. Kým sa Romanesco parí, opražíme si sezamové semiačka do zlato-hneda. Tiež si môžeme pripraviť omáčku a to rozmixovaním všetkých ingrediencií. Po naparení karfiol trošku posolíme, posypeme strúhaným parmezánom, sezamom a polejeme hotovou omáčkou. Tak jednoduché, zdravé a tak skvelé !

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár