Je podobný karfiolu, občas sa mu hovorí rímsky alebo vežatý karfiol. S brokolicou má zase podobné svetlozelené sfarbenie. Vzhľadovo je však iný, a to veľmi netypický – z dužinatého kvetenstva mu s takmer strojovou pravidelnosťou vyrastajú typické vežovité parôžky. Všetky tri - brokolica, karfiol i romanesco, boli vyšľachtené z jednej a tej istej rastliny – divokej kapusty obyčajnej.
100 gramov romanesca obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C, ktorý pomáha zvyšovať odolnosť organizmu. Ďalšou prospešnou látkou je kyselina listová, ktorá pomáha pri tvorbe krvi. Nechýba v ňom vláknina, omega 3 mastné kyseliny, antioxidanty, draslík a mnoho ďalšieho. Romanesco je ľahko stráviteľná zelenina s malým množstvom kalórií, a preto sa výborne hodí do šalátov a pre tých, ktorí pracujú na svojej figúre. Studená úprava romanesca nie je príliš známa, prinášame vám teda netradičné tipy na spracovanie a šalátové recepty z romanesca, ktoré spestria váš jedálniček a dodajú zdraviu prospešné látky.
Počet porcií:
2 porcie Čas prípravy: 30 minút Náročnosť: 1 (zo 4)
Ingrediencie
1 hlávka zeleného karfiolu Romanesco
1/2 ČL himalájskej soli
2PL sezamových semiačok
2PL strúhaného parmezánu
Na chilli jogurt:
150g biely jogurt
1PL syru Ricotta
2ks sušenej paradajky
1cm kúsok červenej čerstvej chilli papričky
štipka soli
pár horčičných semienok
1/2 ČL brezového cukru
Postup prípravy
Karfiol umyjeme, rozdelíme na ružičky a naparíme v parnom hrnci asi na 20 minút.
Kým sa Romanesco parí, opražíme si sezamové semiačka do zlato-hneda. Tiež si môžeme pripraviť omáčku a to rozmixovaním všetkých ingrediencií. Po naparení karfiol trošku posolíme, posypeme strúhaným parmezánom, sezamom a polejeme hotovou omáčkou. Tak jednoduché, zdravé a tak skvelé !
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.