Šaláty

Šalát s pečenou tekvicou a cviklou

20181024_121120_FB_novy web

Šalát s pečenou tekvicou a cviklou som si pripravila ako chutnú skoršiu večeru. Zdravá večera je pre mňa veľmi dôležitá, nesmie byť neskoro a rozhodne musí byť ľahká. Zdĺhavé trávenie mi totiž kazí pohodový spánok, budím sa v noci na nepríjemné pocity ťažoby v tráviacm trakte. Preto vybrať zdravé, nízkokalorické a nízkosacharidové potraviny na večer je pre mňa kľúčové. Šalát s tekvicou a cviklou je perfektné zdravé jedlo na večer!

Hokkaido tekvica je mimochodom veľmi výživná. Obahuje vitamíny A, B, C, E, K, ďalej kyselinu listovú, pantoténovú, omega3 a omega6 mastné nenasýtené kyseliny, betakarotén, ale tiež železo, vlákninu, horčík, sodík, zinok, bielkoviny, draslík, sodík... Ako sa vraví – no nekúpte to.

Približne 100 gramov hokaido obsahuje okolo 36 Kcal, čo sa jednotky KJ týka tak sa dá vyčísliť na plus mínus 150.

Hokkaido je taktiež významným antioxidantom, dokonca je odporúčaná aj pre svoje protirakovinové účinky. Chráni bunky pred škodlivými voľnými radikálmi, a podľa niektorých zdrojov tiež zabraňuje nádorovému bujneniu. Má tak obrovský prínos v zdravej výžive. 

Inak viete, že tekvica Hokkaido sa konzumuje aj so šupkou?

V zálievke som použila topinamburový sirup. Hovorí vám niečo topinambur?  Surový topinambur vyzerá na prvý pohľad tak trochu ako zemiak alebo zázvor. Fascinuje unikátnou životnou silou už po stáročia, pretože dokáže prežiť v extrémnych podmienkach mrazu i sucha, a darí sa mu aj na miestach, kde iné rastliny hynú. Navyše, z pôdy neabsorbuje žiadne škodliviny a ťažké kovy, ale naopak vďaka svojim dlhým koreňom dokáže vstrebávať z hĺbky zeme vzácne živiny a minerály, a preto je nutrične mimoriadne hodnotný. Mnohí vedci z týchto dôvodov označujú topinambur za rastlinu 21. storočia, či za poklad ukrytý v zemi.

Topinambur obsahuje unikátny sacharidový systém na báze  fruktózy, jej polymérov a inulínu. Navyše ukrýva aj ďalšie biologicky aktívne látky, minerálne látky – železo, kremík, zinok, horčík, draslík, fosfor a vápnik, vitamíny skupiny B i C, pektínové látky, vlákninu, organické kyseliny a aminokyseliny. Význam topinambura spočíva v prevencii a podpornej liečbe cukrovky, obezity, vysokého cholesterolu. Pomáha regulovať krvný tlak, chráni pečeň, obličky a pomáha zvyšovať odolnosť organizmu pri infekciách. Odporúča sa tiež pri rekonvalescencii, v prevencii proti artritíde, reume, či osteoporóze.

 

Šalát s pečenou tekvicou a cviklou

Počet porcií: 1 porcia Čas prípravy: 20 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 1 malá Hokkaido tekvica
  • 2 menšie predvarené cvikly (čas je uvedený bez času na varenie cvikly)
  • 100g Feta syru
  • 1/2 avokáda
  • 2PL olivového oleja
  • poriadna hrsť mix šalátov
  • soľ a korenie podľa vlastnej chuti
  • Na zálievku:
  • 1ČL topinamburového sirupu
  • 1ČL olivového oleja
  • soľ, korenie podľa vlastnej chuti
  • štipka sušeného cesnaku
  • štipka sušeného majoránu

Postup prípravy

  1. Obvarenú cviklu (30 minút varíme) a surovú tekvicu nakrájame na menšie kúsky, zalejeme 2PL olivovým olejom, osolíme okoreníme, vysypeme na plech a pečieme 12 minút na 180st., na posledné 3 minúty zvýšime na max. a zapneme gril. 
  2. Kým sa pečie zelenina, pripravíme si šalát. Zmiešame opláchnuté listy, Feta syr, na kocky nakrájané zrelé avokádo. Zálievku si urobíme zvlášť zmiešaním všetkých surovín.
  3. Upečené kúsky tekvice a cvikly necháme mierne vychladnúť a poukladáme ich na šalát.  Celé polejeme zálievkou. K  šalátu sa skvele hodia lavaš čipsy, alebo chrumkavá celozrnná bageta.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár