Neskutočne ma prekvapil tento recept, najmä tým, že je totálne jednoduchý, čerstvý je 100% chuťovou kópiou kysnutých škoricovníkov, no zložením má od nich riadne ďaleko. Prečo? Po prvé - nie je z kysnutého cesta, po druhé - vďaka poctivému domácemu tvarohu je obohatený o kvalitné proteíny, po tretie - pridaná je celozrnná múka, po štvrté - obsah cukru je na minime, navyše som pridala nerafinovaný BIO cukor, po piate - znížila som aj množstvo tuku, keďže je pridaný tvaroh a ten je tiež obsahuje dostatok tukových zložiek.
Škoricu som použila v tej najvyššej kvalite, cejlonskú! Škorica je veľmi silným prírodným antibiotikom, pôsobí protizápalovo, posilňuje imunitu. Existujú dva druhy škorice. Tá „pravá“ je vraj zo Srí Lanky, Indie, Madagaskaru, Brazílie a Karibiku. Po slovensky sa jej hovorí cejlónska škorica alebo škoricovník cejlónsky. V Číne a juhovýchodnej Ázii rastie iný druh škorice – škoricovník čínsky (či kasiová škorica). Obe formy majú veľmi dlhú históriu a sú si príbuzné. Cejlónska škorica má ľahšiu a menej trpkú chuť.
I keď o škorici zo Srí Lanky sa hovorí ako o pravej, zdraviu prospešné účinky majú oba druhy. Avšak vo väčšine výskumov, ktoré hodnotili pozitívne vplyvy škorice, používali čínsku škoricu. Tieto štúdie ukázali, že čínska škorica dokáže redukovať hladinu cukru v krvi. No škorica z Číny, Vietnamu alebo Indonézie, má aj jedno veľké mínus – obsahuje priveľa kumanínu.
Cejlónska škorica má podstatne nižšie hladiny kumarínu. Bežne predávaná škorica obsahuje kumanín v rôznych množstvách. Ak konzumujeme priveľa kumanínu, hrozí poškodenie pečenie, predovšetkým u citlivých ľudí. Množstvá kumarínu v potravinách sú kontrolované a obmedzované, takže pri bežnom použití čínskej škorice nič podobné nehrozí, ale v hotových výrobkoch, alebo pri častom konzumovaní škorice to môže byť inak.
Napr. nemecké úrady dávnejšie zistili privysokú hladinu tejto látky vo vianočných škoricových koláčikoch – až 20-násobnú oproti norme. I to je dôvod, prečo si kupovať škoricu od overeného predajcu a radšej kvalitnejšiu a drahšiu.
Postup prípravy
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.