Koláče a torty

Škoricovníky z mrkvového cesta

20200327_114721_novy web

Pripravila som zdravé škoricovníčky z celozrnnej múky a z pohánkovej hladkej múky a do cesta som nastrúhala mrkvu. Deti ich zbožňujú, lebo sú vo vnútri vďaka mrkve také šťavnaté a zvonku zasa chrumkavé. Keď ich upečiem, miznú v podstate ihneď. Ak by nezmizli sú perfektné aj po odstáti (mam odskúšané), preto sú podľa mňa super voľbou do desiatového boxu do školy, či na výlet. Tým, že ich robím maličké sú také šikovné, akurát do ruky. Sú sladké akurát, v ceste cukor vôbec nie je – sú v ňom len obalené.

Vedeli ste, že mrkva je cenená kvôli obsahu beta-karoténu a vlákniny? Betakarotén sa v organizme mení na vitamín A. Sto gramov mrkvy znamená trojnásobok dennej odporúčanej dávky vitamínu A. Mrkva je bohatá i na vitamíny C a D. Mrkva je významný zdroj minerálov a stopových prvkov. Obsahuje magnézium, vápnik i železo. Mrkva je plná antioxidantov a plná vlákniny. Na druhej strane obsahuje minimum tukov a cukrov. Skrátka vynikajúca plodina plná sily, pochádzajúcej z jej vitamínov a ostatných obsahujúcich látok. Koreňová zelenina je i výborným zdrojom antioxidantov. Obsahuje vitamíny C, K a B8, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, draslík, železo, meď či mangán.

Škoricovníky z mrkvového cesta

Počet porcií: 20 kúskov Čas prípravy: 60 minút  Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 150g hladkej špaldovej múky
  • 50g pohánkovej hladkej múky
  • Štipka sódy bikarbóny
  • Šťava z polovice citróna
  • 100g masla
  • 180g mrkvy
  • Trošku pohánkovej múky na podsypávanie
  • Na obaľovanie:
  • 5PL trstinového cukru
  • 2PL škorice

 

Postup prípravy

  1. Pracovala som v kuchynskom robote s hnetacím hákom. Mrkvu som nastrúhala najemno. Všetky ingrediencie spolu s nastrúhanou mrkvou som vložila do nádoby od robota a dala som hnietiť až kým sa cesto krásne odlepovalo od strán misy.
  2. Cesto som dala odpočinúť na 30 minút do chladničky. Rúru som si predhriala na 180st. Plech na pečenie vystlala papierom na pečenie. Cukor so škoricou som si zmiešala v jednom tanieriku. Cesto som vyvaľkala na plát a s hrnčekom s priemerom 8cm som vykrajovala kolieska. Každé koliesko som z ochoch strán položila do taniera s cukrom a škoricou tak, aby sa prilepili na koliesko. Koliesko som zohla na polovicu – teda vznikol polkruh a potom znova na polovicu, teda vznikol trojuholníček. Pri ukladaní na plech som trojuholníčky ešte trošku stisla, aby neboli prílič hrubé. Postup opakujeme, kým sa nám minie cesto a trojuholníčky pečieme 10 – 11 minút.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?