Koláče a torty

Špaldový zebra koláč

20170312_170057_FB_novy web

Poznáte to? Máte chuť upiecť niečo fakt dobré, nech to nevyzerá super len na fotke, ale nech je to naozaj skvelé! ALE nechcete pri pečení stráviť pol dňa, ideálne by bolo, ak by sa jednalo o recept, kde všetko zmiešame, vylejeme na plech a upečieme... a tak začnete hľadať na internete, lenže z toho, keď si recept prečítate nie ste o moc múdrejší... skrátka, ako mám vedieť, či recept funguje, keď si ho len prečítam? 

Tak som hľadala aj ja recept, ktorý je fakt jednoduchý, vyzerá efektne, nestrávim pri ňom pol dňa v kuchyni, nebudem mať kopec špinavého riadu... a viete, čo sa stalo? Po hodine prehrabávania sa na internete, som zavrela počítač, zazvonil zvonček a takýto koláč prišiel rovno ku mne domov! Aká to náhoda. Či nie? Kto mi vie na diaľku čítať myšlienky? Kto predsa - moja mamka. Doniesla mi tento zebrový koláč a ja som sa rozplývala blahom. Samozrejme, nielen ja - všetci, decká aj môj drahý manžel. Tak som mamku rovno poprosila, nech mi nadiktuje recept a bolo!

Táto fotka je z mamkinho koláča, odfotila som to fakt narýchlo, lebo sa míňal ako teplé rožky. Tak pardón za nekvalitné foto, ale tento recept drahí moji, funguje, a ešte ako dobre! 

Špaldový zebra koláč

Počet porcií: tortová forma o priemere 26cm Čas prípravy: 35 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 200g polohrubej špaldovej múky + na vysypanie formy
  • 100g celozrnnej polohrubej špaldovej múky
  • 150g práškového trstinového prírodného cukru 
  • 250 ml rastlinného oleja + na vymazanie formy
  • 100ml plnotučného mlieka
  • 4 bio  vajcia
  • 1 sáčok bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1 ČL vanilkového bourbonu
  • 1ČL škorice
  • 25g kakaového prášku

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejeme na 180st. Cukor vymiešame so žĺtkami, pridáme mlieko a olej.

  2. Suché ingrediencie (múky, kypriaci prášok, vanilku a škoricu) si spolu zmiešame a postupne vylievame mokrú zmes do suchej. Keď sú zmesi pekne spojené, polovičné množstvo prelejeme do ďalšej misy a pridáme kakao.

  3. Tortovú formu si vymastíme olejom a posypeme múkou. Aby sme docielili zebrí efekt striedavo nanášame do okrúhlej formy lyžicu svetlého cesta a do stredu svetlého cesta zasa lyžicu tmavého cesta. Stále lejeme na stred. Celý postup robíme, kým sa cesto minie všetko.

  4. Pečieme 30 až 40 minút.  V závislosti od rúry - pri vpichnutí špáratka, musí ostať suché. 

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár