Bezmäsité jedlá

Špargľové tyčinky

20170505_121050_novy web

Špargľa je mimoriadne zdravá a pre náš organizmus všestranne účinná zelenina. Obsahuje vitamín C, kyselinu listovú a jej konzumáciou dotujeme telo vitamínmi E, B1 a B2, ako aj železom, vápnikom a draslíkom. Pomáha odvodňovať organizmus, ktorý sa prostredníctvom moču zbavuje toxínov. Zodpovedá za to predovšetkým draslík a aromatická látka kyselina asparagínová.  Špargľa odvádza mnoho balastných látok, čo pozitívne vplýva na podporu trávenia. Navyše obsahuje probiotický cukor inulín, ktorý dlhodobo zvyšuje počet užitočných baktérií v pečeni. 

Vďaka svojim účinkom si od mnohých odborníkov vyslúžila prezývku „elixír mladosti“. Má pozitívny vplyv na obnovu či omladzovanie buniek a krvotvorbu. Kombinácia zinku, vitamínov skupiny B a betakaroténu vplýva na zdravé a lesklé vlasy, pevné nechty a na čistú a pružnú pleť. Jej účinky potešia ľudí, ktorí trpia kožnými ochoreniami, ako sú akné či ekzémy. Popritom špargľa zvyšuje psychickú kondíciu, zlepšuje pamäť, podporuje zdravý spánok a schopnosť koncentrácie.  

Ja som si ju obalila v parmezáne, sezame a upiekla dochrumkava ako zdravú mlsku pre celú rodinu. Chutila vynikajúco. Pokojne si ju takto vychutnajte ako prílohu k mäsku.

Špargľové tyčinky

Počet porcií: 12 špargľových stoniek Čas prípravy: 25 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 10 - 12ks zelených šparľových stoniek
  • 50g parmezánu
  • 1 bio vajce
  • 1ČL sezamových semiačok
  • 1/2ČL sušenej bazalky
  • štipka soli
  • 250g rôznych druhov paradajok
  • 3PL kvalitného olivového oleja

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 200st. Pekáč si nastriekame, alebo natrieme olivovým olejom. 

  2. Vajíčko vymiešame a pridáme doň soľ. Nastrúhame si parmezán, pridáme k nemu sezamové semiačka, štipku soli a sušené bylinky - v tomto prípade bazalku. Špargľu si umyjeme, osušíme, odrežeme stvrdnuté konce a začneme špargľu obaľovať. Najprv vo vajíčku, potom v parmezánovej zmesi. Obalené špargle ukladáme na plech. Po uložení ich postriekame, alebo potrieme olivovým olejom. Vložíme do rúry a nastavíme si 10 minút.

  3. Zatiaľ si nakrájame paradajky na kolieska, osolíme ich. Zmiešame si zvyšné vajíčko z obaľovania špargle aj spolu s parmezánovou zmesou a poukladáme zmes na paradajky. Po 10 minútach vytiahneme plech so špargľami, uložíme k nim paradajky a dopečieme všetko spolu ešte 5 minút. Konzumujeme len tak samotné, alebo ako prílohu k chutnému mäsu.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?