Niekedy som sama prekvapená zo svojich receptov. Viem si predstaviť, spojenie chutí potravín, z ktorých recept pripravujem, ale niekedy to skrátka vypáli tak, že TOTO som teda NEČAKALA! Reč je o tomto recepte, kde som použila 3 základné suroviny - špaldový lavaš - Lavaš, mozarellu a špenát. A vyšli mi z toho také neskutočné ŠPENÁTOVÉ LASAGNE, za 15 minút hotové, že som z toho ostala hotová. Lavaš je úžasný v tom, že ak ho pripravujete ako lasagne, tie vnútorné vrstvy tak zmäknú, zvlhnú, že chutia úplne ako cestovina... fakt ma to prekvapilo.
Lavaš kupujem s radosťou, pretože som bola na osobnej návšteve pekárne v Košiciach, ktorá ho pečie a tak viem, že je to poctivý recept. Košický lavaš sa pečie podľa starého rodinného receptu z Arménska. Vďaka tomu získava jedinečnú jemnosť, nádhernú vôňu a hlavne dobrú chuť. Pri jeho príprave dominuje poctivá ručná práca a láska, ktorá sa do chlebov dáva. Lavaš patrí medzi najstaršie druhy chleba, ktoré ľudstvo pozná.
Do lavaša sa nepridávajú žiadne chemické prímesi, zlepšujúce látky, cukor a ani droždie. Napriek tomu si dokáže lavaš pri správnom skladovaní zachovať svoju čerstvosť po dlhé obdobie. Sú vyrábané z kvalitnej pšeničnej a bio špaldovej múky, morskej soli a vody.
Lavaš sa pripravuje z nekysnutého cesta, a preto je vhodným doplnkom pri diéte alebo zdravou náhradou bežného chleba. Lavaš je ideálnou voľbou, ak chcete jesť chutne a nepriberať. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, stačí ho naplniť obľubenými ingredienciami, zatočiť a vychutnať si dobré jedlo.
Počet porcií:
forma na zapekanie 7cm x 18cm Čas prípravy: 10 minút Náročnosť: 1 (zo 4)
Ingrediencie
1 plát Lavaša špaldového
150g mrazeného špenátu v kockách
150g mozarella
30g chedaru na posypanie
maslo Ghee na vymazanie formy
štipka soli
1 strúčik cesnaku
Postup prípravy
Rúru si predhrejeme na 200st. Špenát si rozmrazíme na panvici. Mozarellu narežeme na tenké plátky. Lavaš nastriháme na 7 kúskov o veľkosti zapekacej misky. Mrazený špenát ohrejeme a rozpučíme doň cesnak a posolíme ho každý podľa svojej chuti.
Na spodok zapekacej misy dáme štipku masla Ghee a rozotrieme po dne. Dáme 2 plátky Lavaša. Na to mozarellu a na mozarellu zasa špenát. Zakryjeme 1 plátom lavašu a postup opakujeme. Ukončíme vrstvou lavaša, ktorý trošičku posypeme chedarom (aby sa zlepil s nasledujúcim plátom počas pečenia), dáme naň znova plát lavaša a ten už posypeme poriadne zvyšným čedarom.
Pečieme 7 minút. Necháme trošku vychladnúť a pochutnávame si! Mňam.
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.