Bezmäsité jedlá

Špenátové lasagne z lavaša

20200401_141352_novy web

Niekedy som sama prekvapená zo svojich receptov. Viem si predstaviť, spojenie chutí potravín, z ktorých recept pripravujem, ale niekedy to skrátka vypáli tak, že TOTO som teda NEČAKALA! Reč je o tomto recepte, kde som použila 3 základné suroviny - špaldový lavaš - Lavaš, mozarellu a špenát. A vyšli mi z toho také neskutočné ŠPENÁTOVÉ LASAGNE, za 15 minút hotové, že som z toho ostala hotová. Lavaš je úžasný v tom, že ak ho pripravujete ako lasagne, tie vnútorné vrstvy tak zmäknú, zvlhnú, že chutia úplne ako cestovina... fakt ma to prekvapilo.

Lavaš kupujem s radosťou, pretože som bola na osobnej návšteve pekárne v Košiciach, ktorá ho pečie a tak viem, že je to poctivý recept.  Košický lavaš sa pečie podľa starého rodinného receptu z Arménska. Vďaka tomu získava jedinečnú jemnosť, nádhernú vôňu a hlavne dobrú chuť. Pri jeho príprave dominuje poctivá ručná práca a láska, ktorá sa do chlebov dáva. Lavaš patrí medzi najstaršie druhy chleba, ktoré ľudstvo pozná.

Do lavaša sa nepridávajú žiadne chemické prímesi, zlepšujúce látky, cukor a ani droždie. Napriek tomu si dokáže lavaš pri správnom skladovaní zachovať svoju čerstvosť po dlhé obdobie.  Sú vyrábané z kvalitnej pšeničnej a bio špaldovej múky, morskej soli a vody.

Lavaš sa pripravuje z nekysnutého cesta, a preto je vhodným doplnkom pri diéte alebo zdravou náhradou bežného chleba. Lavaš je ideálnou voľbou, ak chcete jesť chutne a nepriberať. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, stačí ho naplniť obľubenými ingredienciami, zatočiť a vychutnať si dobré jedlo.

Špenátové lasagne z lavaša

Počet porcií: forma na zapekanie 7cm x 18cm Čas prípravy: 10 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 1 plát Lavaša špaldového
  • 150g mrazeného špenátu v kockách
  • 150g mozarella
  • 30g chedaru na posypanie
  • maslo Ghee na vymazanie formy
  • štipka soli
  • 1 strúčik cesnaku

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 200st. Špenát si rozmrazíme na panvici. Mozarellu narežeme na tenké plátky. Lavaš nastriháme na 7 kúskov o veľkosti zapekacej misky. Mrazený špenát ohrejeme a rozpučíme doň cesnak a posolíme ho každý podľa svojej chuti.

  2. Na spodok zapekacej misy dáme štipku masla Ghee a rozotrieme po dne. Dáme 2 plátky Lavaša. Na to mozarellu a na mozarellu zasa špenát. Zakryjeme 1 plátom lavašu a postup opakujeme. Ukončíme vrstvou lavaša, ktorý trošičku posypeme chedarom (aby sa zlepil s nasledujúcim plátom počas pečenia), dáme naň znova plát lavaša a ten už posypeme poriadne zvyšným čedarom. 

  3. Pečieme 7 minút. Necháme trošku vychladnúť a pochutnávame si! Mňam.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár