Koláče a torty

Šťavnaté mafiny s ríbezľami a čokoládou

20170701-142019-fb-novy-web

Tieto mafinky u nás vyhrali ocenenie TOP najlešie na svete a okamžite som dorábala druhú várku. Tak vydarené a šťavnaté mafiny som fakt ešte nemala. Chuť ríbezlí a kúskov čoko vločiek sa skvele doplnila. Ćasť múky som nahradila dokonca aj pohánkovou múkou. Pohánkovú múku rada pridávam do jednoduchých koláčových receptov. Nezvyknem ju dávať ako 100% podiel múky, vždy len pridám časť, pretože samotná pohánková múka má typickú pachuť, ktorá mne síce nevadí, ale zvyšku rodiny áno. Vzdať sa jej však nechcem a preto je pri pečení kompromisom nahradiť časť múky práve pohánkovou múkou.

Ríbezle v recepte som použila mrazené, ešte z letných zásob zo záhrady mojich rodičov. Namrazené mám čierne, biele aj červené. Do tohto receptu som chcela použiť kyslé ríbezle, pretože krásne kontrastujú so sladkou chuťou čokolády a cesta. Preto som použila červené. Inak vedeli ste, že ríbezle sa radia medzi najzdravšie bobule  z našich záhrad?

Ríbezle sú známe vysokým obsahom vitamínu C, najviac ho je v čiernych ríbezliach, no aj v bielych a červených je ho dosť! Jedna bobuľka ríbezlí obsahuje až 2 mg vitamínu C, asi 40 bobúľ teda pokrýva našu dennú odporúčanú dávku tohto vitamínu. Dôležitý je tiež rutín (vitamín P), ktorý má veľký význam pre zdravie nášho cievneho systému. Z vitamínov skupiny B v ríbezliach nájdeme najviac niacínu (B3) a kyseliny pantoténovej (B5), vitamínov užitočných pre naše nervy, vlasy a kožu.

Plody ríbezlí sú tiež bohaté na karotenoidy, aj antioxidanty - tie sa v tele menia na vitamín A, ochrancu nášho zraku a slizníc a stimulátora imunity. V ríbezliach je kopec stopových prvkov a minerálov, obsahuje veľa vápnika, železa, horčíka, draslíka a mangánu. Obsahuje aj dôležité nenasýtené mastné kyseliny (v semenách), triesloviny a pektín. Blahodarné účinky ríbezlí na naše zdravie sú spôsobené práve vzájomnou kombináciou všetkých spomínaných zdraviu prospešných látok.
 

 

Šťavnaté mafiny s ríbezľami a čokoládou

Počet porcií: 10 kusov Čas prípravy: 45 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 2 vajcia
  • 20g Bio citrónový cukor (1 balenie - vyrába Amylon)
  • 150g biely jogurt
  • 140g rozpusteného masla (viete nahradiť aj rastlinným olejom)
  • 100g hladká špaldová múka
  • 50g celozrnná hladká špaldová múka
  • 50g hladká pohánková múka
  • 1 bezfosfátový prášok do pečiva
  • 110g bio trstinového cukru
  • štipku soli
  • 1/2 hrnčeka čokoládových čipsov (môžete použiť aj 70% bio čokoládu)
  • 3/4 hrnčeka čerstvých alebo mrazených ríbezlí (množstvo od oka - použite koľko máte radi)

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 180st. Vajcia metličkou alebo robotom šľaháme s citrónovým cukrom do peny, pridáme jogurt, zašľaháme a tak pridáme tuk - maslo, alebo olej. 

  2. Navážime si zvlášť do misy múky, cukor, pridáme prášok do pečiva a soľ. Metličkou premiešame, aby sa múky a prášok poriadne prepojili a do suchej zmesy pomaly zamiešavame mokrú. Vysypeme čokoládové kúsky a zamiešame. Ak máme hotovo, pripravíme si pekáč.

  3. Do každej jamky mafinového pekáča vložíme papierový košíček. Každý košíček naplníme dvoma polievkovými lyžicami cesta, položíme naň 1PL ríbezlí a zakryjeme jednou až dvoma lyžicami cesta. Mne to vyšlo tak zvláštne, že dve dierky mi ostali voľné. Tak som do nich naliala trošku vody a možno aj preto som musela svoje mafinky piecť o čosi dlhšie - až 25 minút. Inak by sa mali piecť okolo 20 minút. Nuž skontrolujte si ich po 20 minútach a uvdíte, či Vám ich bude ešte treba dopiecť. Sú vynikajúce. Mňam.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?