Recepty podľa metabolic balance®

Štedrák z lavaša

20191118-122750-novy-web

Chceli by ste si vyskúšať štedrák, ale nemáte čas, ani chuť na zdĺhavé prípravy? Tak skúste si tento môj závin z lavaša, ktorý si naplníte rovnakými plnkami ako známy koláč! Navyše, oproti klasickému štedráku, ktorý sa pripravuje z kysnutého cesta je táto varianta rozhodne ľahšie stráviteľná, menej kalorická a najmä, hotová za 20 minút.

Štedrák z lavaša

Počet porcií: 7 kusov Čas prípravy: 20 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 1/2 plátu lavaša
  • Maková náplň:
  • 70g maku
  • 20g trstinového práškového cukru
  • 30g slivkového lekváru
  • 3-4 PL prevarenej vody
  • Orechová náplň:
  • 90g mletých vlašských orechov
  • 15g trstinového práškového cukru
  • 3-4 PL prevarenej vody
  • Tvarohová náplň:
  • 130g tvarohu
  • 20g trstinového práškového cukru
  • Šťava z polovice citróna

 

Postup prípravy

  1. Na makovú plnku mletý mak zmiešame s cukrom, lekvárom a vodou. Pozor, plnka nesmie byť mokrá.

  2. Na orechovú náplň orechy zmiešame s cukrom a vodou na pastovú konzistenciu.

  3. Na tvarohovú náplň tvaroh vymiešame s cukrom a citrónom.

  4. Lavaš napĺňame postupne po dĺžke. Najprv od tela maková plnka, orechová plnka a na záver tvarohová plnka. Zavinieme opatrne, aby sa cesto nepotrhalo a dáme zapiecť do rúry na 200st. na 5 až 7 minút (alebo kým nám zhora začne závin jemne hnednúť). Po vytiahnutí necháme trošku vychladiť a nakrájame na kúsky široké asi 6cm.

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?