Bezmäsité jedlá

Teplý hubový šalát s avokádovým dipom

20150113_135627_novy web(1)

V zimnom období mám vyslovene chuť na teplé šaláty. Huby sú fantastickou voľbou a doplnkom v pestrom jedálničku. Na jeseň ich používam s obľubou, zakaždým mám medzi hubami aj hlivu ustricovú.

Hliva totiž ako nezelený organizmus, prijíma zo zelených organizmov, teda stromov, veľa látok, ktoré sú pre jej život dôležité a ktorými nepohrdneme ani my, ľudia. Navyše, hliva obsahuje látky v takom množstve a pomere, ktorý ľudskému organizmu maximálne vyhovuje. Hliva si berie živiny zo stromov a človek si ich môže vziať z hlivy. Hliva obsahuje betaglukány a celý rad vitamínov B, D, C, K, proteínov, sterolov, niektoré mastné kyseliny a stopové prvky chrómu, medi, železa, jódu, sodíka, selénu a zinku. Hliva obsahuje tiež hubovú vlákninu, vďaka ktorej sa z tela uvoľňujú usadené škodliviny a má vplyv na peristaltiku čriev. 

Tento šalát je veľmi zdraviu prospešný, pretože zeleninu  spracúvam na panvici len veľmi krátko, doslova len nech sa ohreje, aby si každá surovina zachovala vitamínovú hodnotu.

Teplý hubový šalát s avokádovým dipom

Počet porcií: 2 porcie Čas prípravy: 20 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 5 stredne veľkých hlavičiek čerstvých šampiňónov
  • 1 hrnček na drobno nakrájanej hlivy
  • 1 stredne veľká cuketa
  • 1 bazalkový tofu syr
  • hrsť zelených fazuliek
  • 2PL kokosového oleja bez vône
  • himalájska soľ
  • korenie
  • chilli korenie
  • 1 strúčik cesnaku
  • Avokádový dip:
  • 1 avokádo
  • štipka limetkovej šťavy
  • koriandrové lístky nadrobno posekané
  • 1ČL Agáve
  • himalájska soľ
  • korenie
  • chilli korenie
  • 1 strúčik cesnaku
  • cviklové výhonky na ozdobu

Postup prípravy

  1. Zeleninu poriadne umyjeme. Šampiňóny rozkrojíme napoly, hlivu nakrájame na drobné kúsky, cuketu zasa na polovičné kolieska, fazuľky pokiaľ sú veľmi dlhé tak na menšie kúsky a všetko ohrejeme na panvici na kokosovom oleji. Ochutíme soľou, korením, chilli a pretlačeným cesnakom. 

  2. Tofu si nakrájame na menšie kocky, opečieme ho krátka zvlášť na panvičke a pridáme ku šalátu.

  3. Olúpeme si zrelé avokádo a popučíme ho vidličkou na kašu, pridáme soľ, korenie, chilli korenie, pretlačený strúčik cesnaku, nasekané koriandrové lístky, štipku agáve, poriadne premiešame a servírujeme na šaláte ozdobené cviklovými výhonkami.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár