Bezmäsité jedlá

Tofu v sezame

20170410_132149_novy web

Sezamové semiačka sú dobrým zdrojom mononenasýtených mastných kyselín (100 g ich obsahuje 18,8 g), hlavne kyseliny olejovej. Tá priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi a stav srdcovocievneho systému. 

Drobné semienka sú tiež bohaté na bielkoviny, pričom 100 gramov semien obsahuje asi 18 g bielkovín. Proteíny plnia v ľudskom tele mnoho funkcií, rast a obnovu svalovej hmoty nevynímajúc.

Pravidelná konzumácia semiačok tiež chráni pred vplyvom škodlivých voľných radikálov, ktoré poškodzujú ľudské bunky. Je to hlavne preto, že obsahujú cenné fenolové antioxidanty.

Samozrejme, semiačka sezamu sú plné aj viacerých vitamínov. Bohato sú zastúpené tie zo skupiny B, vrátane kyseliny listovej.

Z minerálov je v sezame obsiahnutý vápnik, ktorý prospieva kostiam a zubom, je tiež prevenciou osteoporózy. Železo podporuje tvorbu krvi. Komplex B vitamínov spolu s horčíkom kladne ovplyvňujú psychiku, teda zabraňujú i vzniku depresie. Sezamové semiačka sú tiež zdrojom mangánu, zinku, medi a selénu. Látok, ktoré napomáhajú k správnemu fungovaniu ľudského tela.

Nemožno nespomenúť vlákninu, pretože v sto gramoch sezamu sa jej nachádza viac ako 11 g.

Tofu v sezame

Počet porcií: 20 porcie Čas prípravy: 20 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 1 tofu syr (prírodný, alebo ochutený - ja mám rada ten s bazalkou, alebo medvedím cesnakom)
  • 3PL sezamu
  • 1 bio vajce
  • soľ podľa chuti
  • 2PL maslo Ghee na opečenie
  • Na šalát:
  • 2 hrste poľníčka (valeriánka, alebo poľný šalát)
  • 5 hlavičiek reďkovky
  • 4 cherry paradajky
  • pár kúskov pažitky
  • 2 plátky tofu nakrájaného na kocky
  • Na zálievku:
  • 2PL za studena lisovaného rastlinného oleja (použila som svoj najobľúbenejší - tekvicový)
  • 1PL citrónovej šťavy
  • 1ČL medu
  • štipka soli, korenia a chilli korenia

Postup prípravy

  1. Tofu si nakrájame na plátky. Pripravíme si misu s rozšľahaným vajíčkom, ďalšiu so sezamovými semiačkami. Medzitým si rozpálime panvicu a vpustíme do nej maslo Ghee. 

  2. Tofu jemne osolíme, namočíme vo vajíčku a následne v sezame. Postup opakujeme, kým sa nám minie všetko tofu. Na panvici krátko opekáme z každej strany (stačí len po 2 minúty). Vyberieme, odsajeme servítkou prebytočný tuk a pustíme sa do šalátu.

  3. Zeleninu si umyjeme, nakrájame, zmiešame. Na zálievku si v miske rozmiešame všetky suroviny a šalát nimi zalejeme. Ihneď podávame. Mňamka!

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?