Koláče a torty

Tvarohová torta z vločiek a bobuľového ovocia

20170426_125409_FB_novy web

Je to skvelý pocit upiecť si vynikajúci koláčik, ktorý nie len chutí, ale aj prospieva nášmu zdraviu. Pri jeho konzumácii vás nemusia trápiť výčitky svedomia. Obsahuje totiž vločky, tvaroh a minimum cukru a pridaného tuku. 

Tvaroh v sebe skrýva množstvo zdravotných výhod, ktoré stoja za jeho zaradenie aj do vášho jedálnička. V čom všetkom vám môže prospievať? Pôsobením kyslomliečnych baktérií a ich kultúr vzniká z laktózy kyselina mliečna. Práve tá je zodpovedná za vznik tvarohu. Pri strete s mliekom ho totiž začne zrážať a postupne sa vytvára tvarohová zrazenina, ktorá tvorí základ pre hrudkovitú hmotu. Následne sa od tvarohovej zrazeniny sa oddeľuje srvátka. 

Vyvážená stravy ba mala byť bohatá na bielkoviny. Tie ľahko získate práve z tvarohu, ktorý má vo svojom zložení naozaj vysoký podiel proteínov. Jedna šálka tvarohu obsahuje okolo 40% odporúčanej dennej dávky bielkovín pre mužov a 50% pre ženy. Tvaroh má pomerne málo kalórií a zasýti náš organizmus na dlhšiu dobu.

Okrem bielkovín sa v tvarohu nachádzajú aj minerály a vitamíny. Ide najmä o vitamíny skupiny B, vitamíny A, D a K. Z minerálov je to predovšetkým vápnik, ale aj fosfor či horčík. Tvaroh obsahuje srvátkové bielkoviny, ktoré sú v ľudskom tele ľahko stráviteľné. Nachádza sa v ňom ale aj kazeín, ktorému to trvá dlhšie. Nezaťažuje však tráviaci systém, a tak ho môžu konzumovať aj tí, ktorí uprednostňujú ľahšie jedlá. Kvôli vysokému obsahu vápnika pomáha tiež znížiť pálenie záhy a bolesť žalúdka.

 

Tvarohová torta z vločiek a bobuľového ovocia

Počet porcií: Tortová forma o priemere 25cm Čas prípravy: 60 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • Na základ:
  • 180g ovsených vločiek jemných (môžu byť aj celé)
  • 200g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 100g kokosového cukru (alternatíva môže byť prírodný trstinový)
  • 140g masla (použila som farmárske)
  • 1/2 ČL prášku do pečiva (použila som bezfosfátový)
  • 1/2 ČL škorice
  • štipka soli
  • Tvarohová náplň:
  • 250g jemného tvarohu
  • 1 veľký SABI jogurt
  • 2PL kokosového cukru (alternatíva môže byť prírodný trstinový) - ak by Vám bolo málo, prispôsobte svojej chuti
  • 1/2 ČL vanilkového bourbonu
  • 2 vajíčka
  • Ovocie:
  • 500g mrazeného ovocia - použila som čučoriedky a maliny ešte z leta :-)
  • 1PL kokosového cukru (alternatíva môže byť prírodný trstinový)

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 180st. Okrúhlu formu na tarte si vytrieme maslom a posypeme jemne múkou. Suroviny na cesto zmiešame v mise a urobíme z nich mrveničku. Za hrsť zmesi si odložíme stranou, použijeme ju ako posýpku. Zvyšok zmesi natlačíme do formy - nebojte sa na tenšie než ja, mala som zbytočné obavy, že sa to bude rozpadávať a natlačila som hrubšiu vrstvu. Cesto pekne vytvarujte aj po obvode formy. 

  2. Zmrazené ovocie si spolu s cukrom ohrejte a za občasného miešania ho nechajte zredukovať. Nemalo by to trvať dlhšie ako +-8 minút. Konzistenciu máte dosiahnuť rôsolovitú. 

  3. Zmiešajte si všetky suroviny na tvarohovú náplň a vylejte ju na korpus. Na tvaroh rozložte zredukovanú ovocnú zmes a na vrchu celú náplň ešte posypte zvyšnou mrveničkou, ktorú ste si odložili stranou.

  4. Šup do rúry a pečte to 35 minút. Po upečení nechajte koláč vychladnúť. Tvarohová zmes pekne stuhne a až potom môžete krájať.

    VYNIKAJÚCE!!!! 

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?
  • Veronika Kvašňovska
    26. Jun 2020

    Vyborna 😍

  • Napíšte komentár