Koláče a torty

Vianočné drobné koláčiky

20161220-130133-novy-web

Jeden recept, 3 varianty! Tohtoročné vianočné pečenie som si takto krásne zjednodušila. Recept na 3:2:1 cesto + 3 prísady. Tak vznikli zaujímavé varianty s plnkou aj bez, s polevou aj bez nej.

V ceste som použila mak aj zázvor, čo samozrejme zvýšilo aj výživovú hodnotu koláčika. Najmä tie zázvorové chutili aj voňali božsky. 

 

Vianočné drobné koláčiky

Počet porcií: 80 kusov Čas prípravy: 30 minút príprava, chladenie cesta na noc, 2 hodiny odstátie cesta pred prípravou, 1 hodina pečenie Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • Kakaové keksíky s kokosovou plnkou:
  • 300g celozrnnej hladkej pšeničnej/špaldovej múky
  • 200g kvalitného masla
  • 100g bio trstinového cukru
  • 2PL kakaa
  • štipka soli
  • na plnku:
  • 1 biela bio čokoláda VIVANI
  • 3PL plnotučného mlieka
  • 1PL strúhaného kokosu
  • Makové sušienky so šípkovým lekvárom:
  • 300g celozrnnej hladkej pšeničnej/špaldovej múky
  • 200g kvalitného masla
  • 100g bio trstinového cukru
  • 2PL nemletého maku
  • štipka soli
  • 3PL šípkového džemu 
  • Zázvorové vianočné pečivo:
  • 300g celozrnnej hladkej pšeničnej/špaldovej múky
  • 200g kvalitného masla
  • 100g bio trstinového cukru
  • 2PL postrúhaného čerstvého zázvoru
  • štipka soli

Postup prípravy

  1. Čokoládové keksíky plnené kokosovou plnkou - Preosejeme presne odvážené množstvo múky. Studené maslo priamo z chladničky si nastrúhame na strúhadle do múky, pridáme cukor a kakao. Uhnietime z cesta kompaktnú guľu a uložíme do chladničky. Po 8 hodinovom odstatí cesto vyberieme a ponecháme ho pri izbovej teplote povoliť na 2 hodiny. Rúru predhrejeme na 180st. Na pracovnej ploche si vyvaľkáme cesto o hrúbke asi 0,5cm a vykrajujeme vianočné motívy. Plech si vystelieme papierom na pečenie a prvú várku koláčikov poukladáme na plech. Prvú várku pečieme 6 minút, ostatné 5 minút. Plnku si pripravíme nad parným kúpeľom. Do hrnca s vodou vložíme nádobu a nalámeme do nej čokoládu, pridáme 3 PL mlieka a strúhaný kokos. Všetko zamiešame, až kým sa suroviny rozpustia a spoja. Po vychladnutí keksíky natrieme kokosovou plnkou a spojíme ich. Niektoré môžete ponechať aj bez plnky a ciky - caky ich poliať roztopenou čokoládou.

  1. Makové sušienky so šípkovým lekvárom - Preosejeme presne odvážené množstvo múky. Studené maslo priamo z chladničky si nastrúhame na strúhadle do múky, pridáme cukor a mak. Uhnietime z cesta kompaktnú guľu a uložíme do chladničky. Po 8 hodinovom odstatí cesto vyberieme a ponecháme ho pri izbovej teplote povoliť na 2 hodiny. Rúru predhrejeme na 180st. Na pracovnej ploche si vyvaľkáme cesto o hrúbke asi 0,5cm a vykrajujeme vianočné motívy. Plech si vystelieme papierom na pečenie a prvú várku koláčikov poukladáme na plech. Prvú várku pečieme 6 minút, ostatné 5 minút. Po vychladnutí keksíky natrieme šípkovým džemom a spojíme ich. Niektoré môžete ponechať aj bez džemu a ciky - caky ich poliať roztopenou bielou alebo hnedou kvalitnou (aspoň 70%-tnou) bio čokoládou.

  1. Zázvorové vianočné pečivo - Preosejeme presne odvážené množstvo múky. Studené maslo priamo z chladničky si nastrúhame na strúhadle do múky, pridáme cukor a zázvor. Uhnietime z cesta kompaktnú guľu a uložíme do chladničky. Po 8 hodinovom odstatí cesto vyberieme a ponecháme ho pri izbovej teplote povoliť na 2 hodiny. Rúru predhrejeme na 180st. Na pracovnej ploche si vyvaľkáme cesto o hrúbke asi 0,5cm a vykrajujeme vianočné motívy. Plech si vystelieme papierom na pečenie a prvú várku koláčikov poukladáme na plech. Prvú várku pečieme 6 minút, ostatné 5 minút. Po vychladnutí keksíky natrieme spojíme džemom. Niektoré môžete ponechať aj bez plnky a ciky - caky ich poliať roztopenou bielou bio čokoládou.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár