Šaláty

Vynikajúci cviklový šalát

svekla_salat

Keď sa pustím do jedenia tohto šalátu, nemám konca! Proste jem a jem a jem ... a neviem sa zastaviť! Zbožňujem ho, je vynikajúci, jeden z mojich absolútne najobľúbenejších.

Cvikla je bohatým zdrojom fytochemikálií, vrátane vitamínu C, karotenoidov, fenolových kyselín a flavonoidov. Je jednou z mála zelenín, ktorá obsahuje skupinu farbív s vysokou biologickou aktivitou - betalanínov.

Medzi ne patria hlavne typické červenofialové farbivá betanín a izobetanín, ktoré majú dokázané významné antioxidatívne účinky.

Ďalšou veľmi zaujímavou fytochemikáliou cvikle je betaín - relatívne jednoduchý metabolit, ktorý okrem toho, že môže byť aj zdrojom dusíka, dokáže detoxifikovať zdraviu škodlivý homocysteín a taktiež má mimoriadne veľkú kapacitu udržiavať acidobázickú rovnováhu.

S istotou vieme, že na náš kardiovaskulárny systém priaznivo pôsobia dusičnany prítomné v cviklovej šťave. Tie sa pôsobením ústnej mikroflóry menia na dusitany, ktoré sú najlepším zdrojom oxidu dusnatého. Oxid dusnatý  pôsobí na bunky cievneho endotelu (vrstva buniek, čo vystieľajú cievy zvnútra) a spôsobuje rozširovanie ciev, čo sa využíva aj pri liekoch, napríklad nitroglycerín.

Vďaka pôsobeniu NO sa ukázalo, že pravidelné podávanie cviklovej šťavy zlepšuje fungovanie buniek cievneho endotelu, mierne znižuje krvný tlak a pôsobí protizápalovo. Zníženie tlaku však nefunguje u jedincov, ktorí už užívajú lieky na hypertenziu. Efekt NO na systolický krvný tlak sa u starších pacientov prejavil až po 3 týždňoch podávania cviklovej šťavy, avšak po jej vynechaní sa rýchlo vytratil. Už dlhšie sa však skúma vplyv cviklovej šťavy na výkonnosť športovcov.

Zdroj: internet

 

Vynikajúci cviklový šalát

Počet porcií: 2 porcie Čas prípravy: 15 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 2 stredne veľké cvikly 
  • 3 vajíčka
  • 120g údeného oštiepku
  • 1 jablko
  • 4ks sterilizovanej uhorky
  • 180g bieleho jogurtu
  • 1PL olivového oleja
  • 1ČL medu
  • 1 malý strúčik cesnaku (alternatíva sušený cesnak)
  • soľ a korenie podľa potreby

Postup prípravy

  1. Cviklu si vopred uvaríme v šupke - cca 20 minút vo vriacej vode pod pokrývkou. Ak sa príliš ponáhľate, môžete použiť aj sterilizovanú cviklu nakrájanú na kocky a prepláchnutú od nálevu. Vajíčka si tiež uvaríme natvrdo.
  2. Uvarenú cviklu a vajíčka vychladíme a nakrájame na malé kocky do väčšej misy. Na malé kocky nakrájame aj oštiepok, jablko a sterilizované uhorky a pridáme do misy.
  3. Z jogurtu si spravíme chutnú zálievku - zamiešame ho s medom, olivovým olejom, cesnakom, soľou a korením. Zalejeme cviklovú zmes a dobre premiešame. Ideálne je nechať šalát chvíľku postáť, aby sa chute prepojili, ale je to ťažké, pretože je FAMÓZNY!

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár