Bezmäsité jedlá

Vyprážaný karfiol bez vyprážania

20160607_130927_novy web

Karfiol by ste určite mali aspoň sezónne konzumovať kvôli zdravému a pestrému stravovaniu. Karfiol však nie je problém zohnať aj počas celého roka. Z pomedzi všetkých hlúbovín, má práve karfiol najviac cenných a prospešných látok. Karfiol je vyšľachtený z  obyčajnej kapusty. Táto plodina nie je náročná na pestovanie, stačí jej hlinitá pôda s dostatkom organického hnojiva, dostatok vlahy a slnko. Karfiol je vhodnou zeleninou pri chudnutí. Jeho nízka energetická hodnota zabezpečí ľahké spálenie tejto prijatej energie a podporí spaľovanie podkožného tuku.

Keďže moje deti ochutnali vyprážaný karfiol u babky a dedka a neskutočne im chutil, vymyslela som verziu bez vyprážania, ktorá by sa najviac podobala tomu chutnému, chrumkavému vyprážanému karfiolu z panvice. N

 

Vyprážaný karfiol bez vyprážania

Počet porcií: 4 porcie Čas prípravy: 1 hodina Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 1 väčšia hlávka karfiolu
  • 2 hrnčeky kukuričnej bio strúhanky 
  • 1 hrnček bezlepkovej múky (kukuričnej, pohánkovej)
  • 5 bio šťastných vajec
  • soľ podľa potreby
  • olivový olej v spreji
  • zelenina podľa sezóny, chuti a fantázie

Postup prípravy

  1. Karfiol si umyjeme a nakrájame na stredne veľké hlavičky. Naparíme si ho na 30 minút v parnom hrnci.

  2. Rúru si predhrejeme na teplovzdušný ohrev na 200st. Karfiol vyberieme po 30 minútach z parného hrnca, osolíme a necháme trošku vychladnúť. Pripravíme si potraviny na obaľovanie.  V jednej miske bezlepkovú múku, v druhej vyšľahané vajcia so soľou a v tretej kukuričnú strúhanku.

  3. Obaľujeme múka, vajce, strúhanka a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pred vložením do rúry karfiol ešte vystriekame kvalitným olivovým olejom v spreji a pečieme 25 minút - alebo kým uvidíme, že už je zlatistý a na dotyk je strúhanka tvrdá. Podávame s tou najvoňavejšou a najčerstvejšou sezónnou zeleninou.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár