Bezmäsité jedlá

Zapekané tofu s avokádom a pestom

20180111-132516-fb-novy-web

V recepte som použila výrazné tofu s bazalkovou príchuťou a do pesta som okrem výrazného parmezánu pridala aj čiernu rascu. Jedlo bolo preto aj bez pridania ďalších korenín výrazné a fantasticky dochutené. 

Viete čo je vlastne čierna rasca, alebo čierny kmín? Všeobecne je známy ako černucha, či egyptský čierny kmín. Semienka vyzerajú ako čierny sezam. Čierna rasca posilňuje obranyschopnosť organizmu tým, že aktivuje syntézu bielych krviniek a má priame antimikrobiálne a dezinfekčné účinky. Čierny kmín má navyše regulačný a posilňujúci účinok na imunitný systém vďaka množstvu nenasýtených mastných kyselín. 

Stovky štúdií vykonaných na čiernej rasci preukázali, že tieto semená pomáhaju pri čistení črevného traktu proti vírusom, baktériám, plesniam, infekčným ochoreniam, pôsobia teda antivírovo, antibakteriálne, antimykoticky, upravujú poruchy metabolizmu. Využívajú sa pri eliminácii pôvodcov infekcií žalúdka, čriev, pomáhajú pri kolikách, hnačke, otravách jedlom, hubami.

Zapekané tofu s avokádom a pestom

Počet porcií: 1 porcia Čas prípravy: 25 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 1 balenie bazalkové tofu
  • 1 avokádo
  • 1 mozarella bez príchute
  • Na pesto - množstvo je na 1 fľaštičku o objeme 250ml:
  • poriadnu hrsť niečoho zeleného (ja som skombinovala poľníček a petržlenovú vňať)
  • 40 g slnečnicových semiačok 
  • 40 g strúhaného parmezánu
  • 1 strúčik cesnaku (môžete použiť aj sušený - 1ČL)
  • 1/2ČL čiernej rasce
  • 100 ml panenského olivového oleja
  • 2ČL vody

Postup prípravy

  1. Rúru si rozohrejeme na 200st. Tofu, avokádo a mozarellu si nakrájame na plátky.

  2. Dno malej zapekacej formy (cca 20cm x 10cm) si vymastíme olivovým olejom, naukladáme si postupne tofu, potom avokádo, na avokádo rozotrieme pesto a na pesto zasa naskladáme mozarellu. Celé to vložíme do rúry a pečieme 15 minút.

  3. Pesto si pripravíme nasledovne - slnečnicové semienka si na sucho opražíme, kým začnú rozvoniavať. Všetky ingrediencie na pesto spolu so slnečnicovými semienkami jednoducho vložíme do mixéru so sekacími nožmi a rozmicujeme na konzistenciu pesta.

Vyskúšala som, výborné! Ukladám a rada sa k receptu vrátim. Vďaka za inšpiráciu. Testujem ďalšie vaše recepty. Zatiaľ všetky na 1. Mirka z Košíc.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár