Bezmäsité jedlá

Závin s bryndzou a špenátom

20170410-190649-novy-web

Probiotická bomba, alebo aj biele zlato. Bryndza ako fermentovaný živý ovčí syr obsahuje veľké množstvo probiotických mliečnych baktérií a kvasiniek. Bola jedným z prvých slovenských potravinových výrobkov, ktorý sa vyvážal aj za slovenské hranice. Bryndza ako fermentovaný živý ovčí syr obsahuje veľké množstvo probiotických mliečnych baktérií a kvasiniek.

Tiež jej obsah vitamínu B3, C a D je dokonca 5-krát väčší ako v kravskom mlieku! Ovčí tuk má priaznivejšie zloženie mastných kyselín ako kravský, obsahuje 2– až 4-krát viac mastných kyselín s krátkym a so stredne dlhým reťazcom, ktoré nezvyšujú cholesterol v krvi, neukladajú sa do tukových tkanív, ale sú využité priamo pečeňou ako zdroje energie. Významný je aj zdroj konjugovanej linolovej kyseliny (CLA), ktorá je osobitne cenná pre jej „odtučňovacie“, protirakovinové a protisklerotické účinky. Najmä v období, keď sa ovce pasú, ich mlieko môže obsahovať až päťkrát viac CLA ako kravské mlieko. V 100 gramoch tradičnej salašníckej bryndze je toľko CLA, koľko je v jednej tablete, ktorú vyrába farmaceutický priemysel.

Najtradičnejší spôsob podania bryndze je jednoznačne s haluškami a slaninou. Druhou obľúbenou pochúťku z bryndze je bryndzová nátierka. No málokto používa bryndzu v netradičnom spojení, ako to robievam ja. Viete ako? Používam bryndzu všade tam, kde by som použila Fetu. Napríklad si ňou posypem zapekanú cviklu, alebo si ňou posypem šalát, už som z nej pripravovala aj nočky do cviklovej polievky, alebo  ňou plním záviny, ako v tomto recepte. Tak pochutnajte si. Nech žije naša bryndza!

Závin s bryndzou a špenátom

Počet porcií: 30 cm dlhý závin Čas prípravy: 45 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • Na cesto:
  • 150g celozrnnej špaldovej/pšeničnej múky
  • 1PL sezamu
  • 50g masla
  • 1 bio vajce
  • štipka soli
  • Na plnku:
  • 150g čerstvého špenátu
  • 50g medvedieho cesnaku (ak nebude, doplňte špenátom a 1 strúčikom cesnaku)
  • 250g bryndze - 100%tnej ovčej
  • 2PL masla
  • 3PL nasekanej pažítky
  • 2PL bieleho jogurtu gréckeho typu
  • soľ a korenie podľa vlastnej chuti
  • Na záver:
  • 1 vajíčko na potretie upečeného závinu

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 180st. Pekáč vystelieme papierom na pečenie. Spracujeme cesto uhnietením všetkých ingrediencií určených na cesto. Vyrobíme guľu, zabalíme ju do potravinovej fólie a necháme 15 minút odpočívať.

  2. Zatiaľ si v mise zmiešame bryndzu, 2PL masla, jogurt, nasekanú pažítku. Špenát zalejeme na 2 minúty horúcou vodou. Precesíme ho do misy, osolíme, okoreníme a pridáme nasekaný medvedí cesnak . Ak nie je jeho sezóna, nevadí, pokojne ho nahraďte rovnakou dávkou špenátu a pretlačeným cesnakom.

  3. Cesto si rozvaľkáme na tenkú obdĺžnikovú placku, rozotrieme na ňu bryndzu, na bryndzu naukladáme zmes špenátu a medvedieho cesnaku a opatrne zrolujeme. Závin preložíme na plech a pečieme 25 minút. Posledných 5 minút som piekla len na horný ohrev. Ihneď po vytiahnutí závin potrieme vyšľahaným vajíčkom. Necháme ho vychladnúť, nakrájame  a podávame čerstvé, posypané semienkami podľa vašej obľuby. Ja som závin posypala sezamom. Dobrú chuť!

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?