Lepšiu bábovku som nejedla! Tip na toto cesto som dostala od kámošky, talentovanej expertky na cake bary Lucky z Cakes, cupcakes, macarons & more. Povedala mi ...ešte som nemala lešie cesto, iné už nerobím, vyskúšaj! ... a svätá pravda. V ceste je použité čierne pivo a možno práve to ho urobilo nadýchaným a vlhkým zároveň. Bábovka bola ako obláčik, nebola suchá, práve naopak. Dokonca, aj keď som znížila množstvo tuku aj cukor na polovicu, nič jej to neubralo na konzistencii a o chuti ani nehovoriac. Cesto je neskutočne univerzálne, toto bol prvý, jednoduchý recept, ktorý som z neho vyskúšala, skúšať ho budem ďalej v nových verziách bez kakaa, s perníkom, ako mafiny, tortový korpus, rolády atď.... budem vám pridávať zaradom recepty. Uvidíme, či bude v každej verzii takéto chutné. Bábovku rozhodne vyskúšajte. Ja som ju v závere ešte poliala čokoládov a podávala s čerstvými malinami, vy si ju doplňte podľa svojej chuti. Nám takto chutila veľmi.
Rúru si predhrejeme na 170st. Do menšieho kastrola nalejeme pivo a pridáme doň kokosový olej a trstinový práškový cukor. Dáme na nízky ohrev a ohrievame, kým sa nám kokosový olej úplne roztopí. Ak nemáte radi chuť a arómu kokosového oleja, použite maslo. Funguje to v oboch prípadoch.
Zvlášť v mise si zmiešame kyslú smotanu, vajcia a vanilkovú arómu. K tejto zmesi vylejeme ochladenú pivnú zmes. Pridáme postupne múku zmiešanu so sódou bikarbónou a soľou. Cesto premiešame, aby sme v ňom nemali hrudky.
Bábovkovú formu si vytrieme kokosovým olejom, cesto do nej prelejeme a pečieme 45 minút.
Bábovku si po vychadení vyklopíme z formy, položíme ju na servírovaciu misku. V menšom kastroliku si ohrejeme na miernom ohreve mlieko, nalámeme doň čokoládu a pripravíme krásnu lesklú polevu. Ešte teplou polevou polejeme bábovku a servírujeme. Mňam. To je dobrota. Chutila úúúúplne každému.
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.